Blogg

Få tillbaka motivationen

11 feb 2018

Hur får jag tillbaka motivationen? 
 
Vissa perioder kan det kännas som att motivation tryter till det mesta. Då är det extra svårt att få till den där hälsosamma livsstilen som vi alla drömmer om. 


Ibland kan det även handla om att sänka kraven, ta ett steg tillbaka och försöka se helhetsbilden. Vad spelar det du stressar över för roll i det stora hela? Vad blir konsekvensen, om det blir någon, om du inte gör just det där just här och nu? 


Vi lever i en värld där allting ska gå snabbare och snabbare och helst vara gjort igår. Utöver det så ska allting, nu menar jag ALLTING, vara så perfekt. Men vänta nu, är det verkligen så? Är verkligenheten så perfekt? Nja, det skulle jag inte våga påstå. Det gäller att hitta det som är perfekt för just dig, hitta det som gör att just du mår så bra som du kan. Du kanske inte alls är intresserad av att äta fisk sju dagar i veckan eller bönor sju dagar i veckan. Då gör du inte det, gör det du mår bra utav. Alla är vi unika, vilket också gör att vi har olika saker vi mår bra utav. 


Hur ska man då göra för att hitta motivationen? Här kommer några konkreta tips;

  • Tänk realistisk & långsiktigt. Det måste få ta tid och lyssna på din kropp. Det viktiga är att du utgår från dig och dina förutsättningar.
  • Börja. Bestäm dig och börja. I början kommer det vara motigt men att börja gör att du skickar signaler till hjärnan som i sin tur skickar ut signaler till resten av kroppen. 
  • Rör på dig. Oavsett vad du ägnar dig åt så är det viktiga att du rör på dig & har roligt. Promenader kan vara ett bra sätt att komma igång och kräver inga förberedelser. 
  • Planera in i kalendern. Att planera in träningstid/egentid/friskvård i kalendern gör att det lättare blir av. För att undvika att bli uttråkad, planera in 2-3 olika aktiviteter och variera mellan dessa. 
  • Inspireras av andra och glöm inte att LE! Att le gör att du känner en stor skillnad i kroppen och dessutom blir du på bra humör. Testa nästa gång. 


Du har säkert hittat fler tips på hur du kan komma igång med din träning, vare sig du vill tillbaka efter ett uppehåll eller komma igång. 
När du känner att du blir stressad, ta ett steg tillbaka, ta djupa andetag och se på helheten.  


Ta hand om dig <3 

Hur kommer man igång med träningen efter julledigheten?

5 jan 2018

Det viktigaste är att du inte fastnar i soffan. Det är lätt att hamna där efter all god mat som du har ätit. Om du är som jag, så känns det i hela kroppen att jag har ätit alldeles för mycket godsaker och alldeles för lite fysisk aktivitet. Det ena utesluter inte det andra. Den där godisskålen på bordet är så frestande och svår att motstå, då är inte första tanken att man bör låta bli och att man ska röra på sig istället. Däremot när du har kommit in i hälsosamma rutiner, då kommer även suget efter de ohälsosamma alternativen att minska.

Många kan få dåligt samvete över detta, men skippa det dåliga samvetet. Njut när du äter det och jobba sedan mot mer hälsosamma val, då kommer det komma naturligt att du väljer bort det ohälsosamma. Det är inte tiden på julledigheten som sätter ramen för din hälsa, det är resten av året du lägger grunden för din hälsa.

Du behöver inte träna hårt för att må bra. En promenad gör att du bli lite gladare och lyckligare. För många räcker det. När du ska röra på dig så är det viktigt att du lyssnar på din kropp, vad är det som gör att du mår bra?

Vinter är hittills mild och då är det även perfekt att kunna ge sig ut på en cykeltur. Detta är något du kan göra på egen hand eller tillsammans med någon.

Mina bästa tips för att komma igång igen;

→ Promenader, det är lätt att ta på sig skorna och ge sig ut.
→ Prova någon ny aktivitet.
→ Simma på närmaste badhus, du får både avkoppling och träning på samma gång
→ Rör på dig utomhus, förutom träning fyller du lungorna med frisk luft och kan njuta av naturen som påverkar oss positivt.
Du har säkert massor med mer tips och ideér på hur du ska komma kunna komma igång :-)

 

Ät gott, må gott & gör aktivt hälsosamma val <3

 

 

Äntligen ett långpass

22 jul 2017

Förra helgen skulle jag prova att löpträna på asfalt en längre sträcka för att se om skadan vid ljumskarna skulle vara läkt eller om det skulle säga stopp efter 12 km (som tidigare). Nu var det inga backar att tala om under mitt pass. Varmt som skam var det och jag undrade lite vad tusan jag har gett mig in på. Men efter ungefär 12 km fick jag något som kan vara lite av ett sammanbrott..  Man kan väl säga att det var där jag lämnade några av mina demoner, den där lilla rösten som talade om för mig att jag inte kunde. Det var en sådan lättnad sedan från 15 km, även om det blev tyngre och tyngre så blev det lättare inombords. Kan vara en aning flummigt, men många som gjort samma sak känner garanterat igen sig. Den där känslan av att faktiskt klara någonting som har känt oövervinnligt.

Tanken var från början att det skulle bli cirka 18 km, men det slutade med att det blev 22 km. Jag trodde ärligt talat att jag inte skulle klara av det, men det gick. När jag insåg att jag skulle klara av hela distansen trots stumma ben och värkande kropp så kom den där underbara känslan. Känslan jag hade inombords var fenomenal. Efter att jag fått duschat, ätit, mat i magen och vilat, då kom endorfinerna rusande genom kroppen på ett alldeles underbart sätt J Jag tror aldrig att en glas kall mjölk har smakat så otroligt gott.

När jag sedan kom hem så kan jag säga att det gjorde ont i hela kroppen, fötterna (trampdynorna) var otroligt ömma och ett glas mjölk har aldrig smakat så gott som efter passet. Samtidigt som det kändes fruktansvärt jobbigt och jag hade ont - ändå kände jag en triumferande känsla och endorfinerna rusade genom hela kroppen. Trots värken så fanns ett leende på läpparna. 

Det kommer definitivt att bli ett långpass snart igen. Men då kanske jag ska ha en aning mer koll på distansen. Om du hade frågat mig vid det tillfället om jag hade tänkt att ge mig ut igen på ett långpass, då hade jag troligtvis inte gett dig ett positivt svar. Men efteråt så skulle jag definitivt ge dig ett positivt svar. 

Mitt råd till dig blir: VÅGA!

Ta hand om dig <3

Underbara sommarvärme!

28 maj 2017

Det har varit så underbart väder de senaste dagarna nu, solen skiner, blå himmel och fåglarna kvittrar. Det händer så mycket i trädgården, ute i naturen och framförallt hos en själv. Om du tänker efter, visst blir man mycket piggare och harmonisk när solen tittar fram.

Naturen vaknar till liv på ett alldeles underbart sätt. 

Anledningen till att jag vill uppmana just Dig till att ta vara på de där små stunderna och lägga märke till det som sker runtomkring dig, det är helt enkelt för att minska på stress och för att just Du ska hitta ett lugn. Hur vi än vrider och vänder, så är samhället mer stressigt idag. Du ska helst kunna klona dig och göra allting direkt. Riktigt så fungerar det inte. Vår kropp har inte förändrats särskilt mycket det senaste, vi har kvar samma överlevnadsinstinkter som förr. Därför behöver vi vara försiktiga och inte bara gå i full fart 200% konstant. Ett tag kan gå, men inte hela tiden, jämt.

Ett tag struntade jag fullkomligt i att ta hand om mig själv, fast det såg jag ju inte själv vid det tillfället. När mitt liv förändrades så ändrades även mina rutiner per automatik och det var då som jag insåg hur mycket jag hade struntat i mig själv. Mitt välmående hade tagit stryk, utan att jag uppmärksammat detta. Ganska läskigt. Sakta men säkert så börjar jag återhämta mig, kroppen mår bättre och mentalt mår jag bättre. För varje dag som går så försöker jag tänka på att göra det som gör mig gott, det som får mig att mår bra. För när jag mår bra, då kan jag även vara en bra medmänniska för mina nära och kära. Det är alltid dessutom lättare med allting när man känner att man mår bra.

Nu menar jag absolut inte att du ska träna och äta perfekt varje dag. Inte alls! Utan det jag menar är att det är viktigt att hitta en balans som just Du mår bra utav. En riktlinje är 80/20 tycker jag. Hälsosamma val och fysisk aktivitet 80% av tiden och resterande 20% gör du vad du vill med. Det handlar helt enkelt om balans, mina vänner <3

Ett tips är att om du börjar känna att du är ständigt på dåligt humör eller får kraftiga humörsvängningar utan någon direkt orsak, ta då en närmare titt i hur ditt liv, dina rutiner ser ut. Där kan du ha svaret.

Glöm inte av att stanna upp och se dig omkring, lägg märke till de små sakerna som spelar så oerhört stor roll :-)

 

Ta hand om dig <3

Löpartankar

20 maj 2017

Först vill jag börja med att säga:

ETT STORT GRATTIS TILL ALLA SOM DELTAGIT I GÖTEBORGSVARVET!! 

Bär medaljer med stolthet och var stolta över er insats <3 

Som många av er vet så har jag deltagit i Göteborgsvarvet i några år. Detta skulle ha blivit mitt 6:e varv… Förra våren hände någonting när jag var ute och löpte, jag skadade (infammerade muskelfärsten) mig.runt ljumskarna. Jag kan inte svara på exakt vad som hände och när det hände för det vet jag inte. Det jag däremot vet är att det tog en väldigt lång tid innan jag ens kunde löpträna. Löpförbud, besök hos naprapat och sjukgymnast och därefter rehabiliteringsträning… HELA förra sommaren gick åt att rehabträna... Inte ett enda löpsteg.. Framåt augusti började jag ta mina första löpsteg igen med en nervositet över att smärtan skulle komma tillbaka. Tjejmilen 2016 gick utan smärta. Tiden spelade ingen roll, jag var så otroligt lycklig över att ha kommit i mål. Medaljen runt halsen betydde så otroligt mycket, det var ett kvitto på att det var påväg åt rätt håll.

Detta har medfört att jag tog beslutet att inte delta i varvet i år. För när jag kommer över milen så känner jag av en lättare smärta. Det är inte värt att chansa. Varvet finns kvar och nu ska jag arbeta upp en stark kropp.

Har haft funderingar kring om man skulle ordna ett litet eget lopp och beställa en egen medalj och finishertröja. Hade varit kul J Och sedan bygga på allt eftersom. Tänk er – Öttumsloppet.

Sedan även ordna en liten wellnessweekend, med fokus på välmående. Inte den här träningshetsen, utan mer allmänt och faktiskt göra det som känns bästa för en själv. Finns många tankar, gäller bara att kunna få till det på ett bra sätt.

Alla tips och ideér är välkomna :-)

Vi kanske ses under varvetveckan nästa år. 

Ha en fin dag :-)

Äntligen :-)

26 mar 2017

Fåglarna kvittrar, vädret tillåter längre löppass och humöret är på topp. Dagarna blir längre och det gör någonting med humöret – positivt förstås J

Att röra på sig, att aktivera kroppen frigör en rad positiva förändringar. Endorfinerna bubblar och du känner att du mår bra (även om du kan få tillfällig träningsvärk).

Äntligen börjar det att lossna. Jag har haft problem med skadade ljumskar. Någonting hände vid något tillfälle i våras (ca 1 år sedan). MEN NU! Nu är jag äntligen mer på banan. Bland annat byte av arbete och ändrade rutiner har lett till att jag inte känner av min gamla skada förutom vid ytterst få tillfällen. När jag kände att, nu är ångan uppe. Tror ni inte att jag går och får skoskav! Hemska sår på båda hälarna av 10 år gamla skor?! Hur är det ens möjligt? Det har varit compeed på båda hälarna sedan dess, lite mer än 1 vecka.  Såren börjar försvinna och det funkar bra med skor. Dock fick jag gå med tofflor första dagarna.

Så att om ni får hemska skavsår, ta compeed och ni kommer märka hur mycket det hjälper direkt.

Nu kommer fokus att ligga mer på att få en blandad kompott av träning – som gör gott för hela kroppen. Det här med punktträning kan vi skippa. Det funkar inte ändå. Det viktiga är att köra en ordentlig genomkörare av kroppen – HELA kroppen. När du tränar, tänk på att inte glömma av någon kroppsdel. Alla delar i kroppen är precis lika viktiga och spelar en stor roll för vår hälsa.

När det gäller hemsidan så kommer jag att under våren lägga upp förslag på träningspass och på sikt även kosttips – som självklart är utskriftsvänliga. Om ni ser något som är tokigt eller lämna önskemål om vad ni vill att jag ska ta med, hör gärna av er med synpunkter.

Ta hand om er <3 

/hjarta.jpg

 

Vår :-)

19 mar 2017

Äntligen börjar det kännas som att våren är påväg :-) 

Det har varit tyst ett tag från mig. Det har funnits olika anledningar. Bland annat ett jobb-byten som inneburit ändring av rutiner, kommit tillbaka träningsmässigt efter en tids skada.

Vissa perioder innebär vissa känslor hos var och av oss. Vissa känslor känns positiva och för oss framåt medan andra känslor håller oss tillbaka. Den här tiden på året innebär att våren ligger i luften med fågelkvitter och naturen börjar att blomma upp. Att vistas ute i naturen och se allting växa – det kan ha en väldigt läkande effekt och du fylls med en känsla av välbefinnande. Jag tycker att det är så otroligt skönt och jag ser och känner många hälsofördelar med att vara ute i naturen. Det kan handla om allt från att jag sitter med en kopp kaffe utomhus till att jag kör ett stenhårt pass. Det gäller att hitta det som känns rätt idag och det jag behöver just nu.

Vårens ingång tycker jag är en påminnelse om att ta vara på här och nu, ta vara på varandra och upplev det du har runt omkring dig. Det är väl ändå det som är rikedom på riktigt? Ni vet den här varma, goa känslan i kroppen som gör att du mår sådär oförskämt bra och du umgås med dina nära och kära som innebär många goa skratt. Ta vara på det, ta vara på känslan. Nästa gång du befinner dig i just den situationen – stanna upp, ta in det som sker och lagra det i minnet och bevara känslan. Det innebär att nästa gång, när du känner att du inte mår så bra – då kan du plocka fram det här och förhoppningsvis vänder det och du känner dig välmående igen.

Våren innebär även att många ger sig ut på promenader. Suveränt! Om du inte vill promenera för dig själv så finns det ett hav av tipspromenader eller så ringer du någon och stämmer träff och så promenerar ni. Ett tips är att ta med kaffe/te eller annan dryck och stanna upp under promenaden och fika, för att sedan fortsätta med promenaden.

 

Må gott & ta hand om varandra <3

Pendling

13 jul 2016

Jag har ganska nyligen bytt arbete som innebär att jag pendlar ca 3 timmar dagligen. Många har undrar om det inte är jobbigt och frågar hur det går. För mig så går det bra, jag ser inte det som ett problem utan mer som en chans för nedvarvning och egentid. Självklart är det en omställning och kräver sin planering. Jag planerar hellre och känner mig gladare och piggare trots långa dagar. Jag tänker mer åt det hållet att det blir ett problem först när jag gör det till ett. 

Träningen får jag vara kreativ med, det är enormt viktigt att hålla igång så att jag mår bra och att kroppen levererar och är stark. Jag har nyligen lärt lärt känna en helt underbar människa som sprider så mycket positiv energi och har mycket kunskap av den hälsosamma kosten. Jag har på kort tid lärt mig mycket och fångar upp en hel del. Förutom hennes goda sällskap så lär jag mig och på så vis så skapar jag även bättre förutsättningar för mig själv. Det blir en god cirkel, en som jag vill förstärka så att jag kan leva så hälsosamt som jag kan och samtidigt njuta av livet och allt som hör därtill. 

För mig har onlineträning och hemmapass varit suveräna. Det finns många pass på youtube till exempel som man kan använda sig utav. Varför inte kolla på ditt närmaste bibliotek om vad det finns för utbud där - det finns mängder av böcker kring hälsa och välbefinnande och exempel på träningsprogram. 

Jag kommer inom kort att lägga upp korta träningspass på hemsidan som jag hoppas att du kan få nytta utav ❤️

Ha en underbar dag

Skador

30 jun 2016

Oavsett hur våra liv ser ut så kan vi råka ut för skador. En skada kan uppstå utan att du faktiskt vet vad som har hänt eller vad som orsakar smärta. Det kan komma smygande utan att man tänker på det. 

Idag har jag varit hos en naprapat för en behandling. Jag har fått en fruktansvärd smärta vid ljumske/ben och behövde hjälp. Jag gjorde en sådan behandling för 1,5 år sedan. Så jag har varit skadefri länge. Men nu så var det dags. Tur att det finns hjälp att få när man behöver det. Om man får skador eller smärta uppstår så är det viktigt att kolla vart man ska vända sig. Det finns så många olika ställen som man kan få hjälp ifrån. Efter min behandling så kändes det en aning lättare i benet. Det som hade hänt var en låsning och muskler i kläm. Så nu är det dags att ta det lugnt ett par dagar så att kroppen får återhämtning. Men som en god vän sa till mig, se det som ett tillfälle att fokusera på meditation lite djupare nu. Hon har så rätt. Det visar på hur viktigt det är att ha omtänksamma människor runt omkring sig, som man kan prata med och vara sig själv. 

Tänk på att ta hand om er & varandra ute i världen <3 

Back to basic

28 maj 2016

Överflöd eller back to basic? 

Något som jag har funderat mycket över är just det här med att vi har så otroligt mycket i överflöd. Vi får information om vad som är hälsosamt, nya dieten, senaste träningstrenden och hur du gå ner i vikt etc. Listan kan göras lång. Då undrar jag, vart har själva grunden, basen för vårt välbefinnande tagit vägen? Hur kan en kvällstidning avgöra vad som funkar för mig? Svaret är att en kvällstidning inte kan avgöra vad som är bäst för dig utifrån dina förutsättningar. Den enda som kan avgöra det är du själv. 

Någonstans i dagens samhälle så är informationsflödet enormt och det är svårt att veta vad som stämmer och inte. Om du är ute efter att göra en livsstilsförändring så rekommenderar jag back to basic, att alltså börja om från grunden. Och bygga på allt eftersom utifrån dina förutsättningar och vad du faktiskt behöver för att må bra. Det som gör att jag mår bra är kanske inte det som gör att du mår bra och vice versa. Det är därför enormt viktigt att i en förändringssituation att du ständigt utgår utifrån dig själv, dina förutsättningar och dina mål och framförallt ha realistiska förväntningar. Om du har för höga förväntningar så är risken stor att du tröttnar för att du inte får dom resultaten du önskar så fort. Tålamod – låt det ta tid! Ha i åtanke att det tar tid, reflektera istället över dessa små förändringar som sker ganska fort och känns dig stolt.

En stor diskussionsfråga har varit om socker, om hur skadligt det faktiskt är. En del hävdar att det inte är farligt, en del hävdar att det är ett nervgift. Saken är den att vi reagerar olika på socker, nu pratar jag om tillsatt socker – det vita strösockret. Precis som namnet antyder så är sockret tillsatt – alltså ingenting vi behöver för att överleva. Frukt och bär är naturligt söta och innehåller fruktsocker men också en mängd vitaminer som vi behöver få i oss. Speciellt banan är en frukt som har utpekats som en bov. Visst, den är väldigt söt men innehåller en rad mängd med vitaminer och mineraler som vi behöver få i oss. Var inte rädd för att äta – ät så naturligt som möjligt utan tillsatser. En kalori är inte bara en kalori – det spelar stor roll vart kalorin kommer ifrån och hur den påverkar vår kropp. Hade varit fantastiskt om det hade varit så enkelt men kroppen är mer komplex än så. Kroppen är otroligt komplex och det är viktigt att lyssna på vad kroppen talar om för dig så var uppmärksam. Om du vill få en kickstart, hjälp eller ägledning/rådgivning så hör av dig till mig <3

 

Det hela går alltså ut på att:

* Uteslut tillsatt socker – ät så naturliga råvaror som möjligt.

* Lyssna på din kropp – hitta träningsglädjen och utgå från dina förutsättningar.

* Ha kul och var inte så hård mot dig själv.

 

Må gott & ta hand om er <3

Aktiv semester - träningsresa

1 maj 2016

Kom hem för några dagar sedan från min utlandsresa. Jag har varit iväg på en aktiv semester eller träningsresa, oavsett vad man väljer att kalla det så var syftet med resan att kunna fokusera på välmående. Vi (jag och min man) tillbringade två underbara veckor på Playitas Resort där mitt fokus låg på att vara aktiv och röra på mig (välmående) samt egentid tillsammans med min man. Till vardags så bidrar våra arbeten och fritidsintressen till att vi går om varandra mycket och periodvis så hinner vi i stort sett endast hälsa på varandra. Det var helt underbart att kunna få tillbringa tid tillsammans, det är en stor del av mitt välmående. För mår vi bra, så mår jag bra och vice versa.

 Om vi nu återgår till Playitas resort så finns det oändliga träningsmöjligheter. Varje morgon kl. 8 så var det morgonyoga ”Playitas Sun Salution”, helt underbart att få sträcka ut kroppen på morgonen och vakna till liv. Jag tog med min egen yogamatta för att jag trivs ibland bäst med att bara få vara ensam och yoga/meditera. Det blev en blandad kompott. En sak som man ska vara medveten om när man reser dit, det är att det är verkligen inget partyställe. Det är en väldigt lugn atmosfär och det är vanligtvis väldigt tyst kl 22 på kvällarna men däremot full fart kl 6 på morgonen. Då är många ute och springer/cyklar/promenerar. För den som söker ro för själen så är detta ställe perfekt. Under dagen kan man välja om man vill träna på pass, gym, simma, cykla, vandra, spela tennis, golfa eller bara koppla av. Utbudet är enormt och det blir verkligen vad du gör det till. Utrustning har du möjlighet att låna på plats så att du inte behöver ta med dig egen utrustning om du inte vill.

Löpningen bland bergen är helt fantastiskt. Det är fruktansvärt att ta sig uppför berget men när man väl är där så är adrealinkicken något så enormt häftigt och bara springa på. Det blir naturliga intervaller då man emellanåt behöver gå bland annat för att ta sig upp branta stigar eller rent av klättra uppåt.

Maten är helt fantastiskt! Vi hade halvpension vilket innebär att vi hade frukost- och middagsbuffé. Det finns alltid ett brett utbud och dessutom så finns det något för alla, oavsett vilken kosthållning man än har. Min favorit var förstås glassen till efterrätt på middagen. Om man inte vill boka mat så kan man välja någon av de andra restaurangerna som finns på anläggningen alternativ i byn Las Playitas intill. Valmöjligheter finns det ändå relativt gott om.

 Det finns ändå olika möjligheter till boende. Du kan välja mellan hotell, lägenhetshotell eller egen villa. Vi har bott på hotellet och nu senast hade vi en egen villa. Villan är min favorit. Egen pool, tvättmaskin/torktumlare, fullt utrustad kök och sedan utrymme. Eftersom vi är där två veckor så är det väldgit skönt att ha en helt annat frihetskänsla än ett hotellrum ger. Du får testa dig fram och se vad som passar just dig. Inspiration finns det gott om. Motivationen finner du bakom varje hörn. Det är svårt att inte bli motiverad och inspirerad när man ser människor överallt som motionerar utifrån sina egna förutsättningar. Träningsglädjen är enorm och det är en boost för en själv också. Man dras med i det automatiskt.

Det finns förstås utflykter som man kan göra där också som ordnas av researrangören Apollo (som vi åkte med). Vi åkte med katamaran en dag ute till havs där vi fick se delfiner i det fria, det var underbart att se dessa intelligenta djur i det fria. Tidigare år har vi besökt Oasis Park som är en djurpark och där det dessutom finns en kaktuspark som är helt otrolig. Vi har i stort sätt fokuserat på att bara vara och njuta av tillvaron. En hel del träning har det blivit. Jag har haft sådan grym träningsvärk så att jag hade problem att gå i ett par dagar efter och det rimmar ganska illa med tanke på att det är väldigt kuperat. Det löste sig, jag fick gå lite långsammare och tillbringa tid i poolen samt stretcha för att mjuka upp mina stela muskler. Det finns alltid alternativ, det gäller att vara kreativ.

När det sedan var dags för att åka hem efter två alldeles underbara veckor så kändes det en aning vemodigt, detta har ju dock blivit vårat andra hem. Detta var fjärde gången vi var på anläggningen så att vi har lärt känna människor där. Jag tycker det är fantastiskt att kunna se en annan kultur och när man är iväg så då blir man väldigt medveten om hur bra vi har det i Sverige. Saker som vi tar för givet, det är inte alls självklart. Det får mig att känna mig mer ödmjuk inför vad jag har och att det är viktigt att uppskatta det man har och prioritera sina nära och kära.

 

Om du är sugen på en aktiv semester så rekommenderar jag Playitas Resort. Läs mer genom att gå in på länken ovan.

 

Till sist vill jag bara påminna er om att krama om era nära och kära en extra gång idag och visa att ni bryr er om dom.

  

Tillsammans är vi starka <3

Rutiner

26 mar 2016

Rutiner, det finns mycket som kan sägas om rutiner. Vi kan skapa rutiner i princip för allting vi tar oss för. Det vanligaste vi hör talas om är rutiner i vardagen och självklart är det en viktig del. För utan rutiner så kan vi lätt hamna vilse. Många mår bra av fasta rutiner så länge rutinerna inte gör att man hanar i någon ond spiral.

Om vi kollar på rutiner runt kost så finns det en uppsjö av olika dieter och kostscheman som du ska följa för att uppnå ditt mål oavsett vad det handlar om. Det som du bör vara uppmärksam på är att just det upplägget fungerade för författaren. Vad är det som säger att den kommer fungera likadant för dig? Du är unik, ingen annan människa är som du. Varför ska du då gå efter ett schema som har fungerat för en annan unik människa? Men hur ska du då göra? Det finns inget enkelt svar då människans kropp, din kropp, är komplex och det finns så många faktorer som påverkar. De gäller att prova, se vad som funkar för dig, vad mår du bra av. Kosten ska få oss att må bra, känna oss trygga i oss själva och ge oss positiv energi. Av allting du läser i tidningar och på internet – ta det med en nypa salt. Plocka godbitarna och på så vis bygga upp den bästa kosten för dig. Jag finns här och hjälper dig gärna. Skicka ett mail för vägledning till [javascript protected email address]

Sedan har vi det där med träning. Förlåt, men jag måste sucka. Det finns en uppsjö här också om vad som är bra för både det ena och det andra. Vi läser om andras framgång och vad som gjort att de nått sitt mål. Det är jättekul att dom har lyckats uppnå sina mål! Bli inspirerad och motiverad till att – du kan också Du behöver utgå från dig själv, vad är dina mål och hur ser din livssituation ut? Träning ska alltid vara positivt, det ska inte kännas som ett tvång. Ett tvång leder inte till något postivt. Det kan vara kämpigt i början, då finns jag där som ett bollplank och vägledning. Det är samma sak här, vi reagerar olika på träning och som tidigare sagt, din kropp är unik. Det gäller även här, att hitta det du tycker är roligt och det du känner att du mår bra av. På så vis så blir träningen en naturlig del av din vardag och det finns MÅNGA fördelar med att röra på sig. Du mår bättre, bättre kroppshållning och minskar risken för sjukdomar för att nämna några fördelar.

Min egen resa gällande både kost & motion har varit som en berg och dalbana. Jag har haft motgång och medgång, det är så som det ska vara. När jag deltog i Göteborgsvarvet första gången visste jag vid start att jag kommer få avbryta men ändå vann nyfikenheten och jag ville köra så långt jag kunde. Jag stod i startfältet tillsammans med min man och vi gjorde detta tillsammans. Vi avbröt loppet tillsammans pga tidsbrist. Jag var stolt ändå för vi kom längre än året innan när vi inte deltog alls. Jag var stolt över att motion började bli en naturlig del i vår vardag och vi stöttar varandra. Jag minns även första gången jag gick till ett gym, jag kände att jag inte alls hörde hemma där. Så fel jag hade, jag fick ett suveränt bemötande och är fortfarande en stolt medlem hos Aktivara och känner mig hemma. Jag fick treva mig fram och se vilket gruppträningspass jag trivdes bäst på, vad som gav mig mest och började lära känna konditionsmaskinerna och styrketräningsdelen. Sakta men säkert så byggdes självförtroendet upp och idag så tillbringar jag mer tid i styrketräningsdelen än på gruppträningen av den enkla anledningen att det passar min vardag bäst. För fyra år sedan åkte jag och min man på träningsresa till Playitas, Fuerteventura till sammans med Göteborgsvarvets löparresa och det var det bästa jag har gjort. Jag lärde mig så otroligt mycket som ligger mig nära hjärtat. Efter det så har jag och min man åkt tillbaka till Playitas varje år (i år blir fjärde året) för återhämtning, avbrott och framför allt bara för att få rå om varandra och må bra. Träningsmöjligheterna där är fantastiska – det finns något för alla. Min poäng med allting är helt enkelt, låt det ta tid. Och de viktigaste orden som ligger mig otroligt nära hjärta och som jag ständigt bär med mig: Skynda långsamt <3

Om ni har funderingar, vill ha bollplank eller vägledning, tveka inte på att höra av er :-)

Lättast når ni mig via mail: [javascript protected email address]

Må gott & ta hand om er <3

Quercetin… Say what?!

19 mar 2016

Quercetin är ett naturligt gult färgämne som förekommer i många växter, till exempel i ek och äpple. Detta finns även i tablettform om man är i behov av detta som ett extra kosttillskott. Jag har problem med pollenallergi och även med heltäckningsmatta som vi har på arbetet. Under ”högsäsong” har det alltså krävts allergitabletter, ögondroppar och nässpray (allergi) dagligen. Någonstans började jag fundera att det bör finnas någon annat jag kan göra åt detta då allergimedicin gör mig trött. Det är lätt att hamna i en ond cirkel av ohälsosamma vanor. Av den anledningen så började jag låna böcker om alternativ medicin och naturlig läkekonst. Efter att ha läst många böcker och även sökt på internet så kom jag in på ämnet quercetin och att många allergiker har blivit hjälpta av detta ämne. Självklart började jag fundera på om det skulle vara värt att prova. Jag behövde inte tänka så mycket på det utan jag tänkte att jag ger det en chans. Efter att ha ätit dessa regelbundet i 2-3 månader kunde jag minska på allergimedicinen så att jag inte behöver ta nässprayen alls (vilket jag tog sällan under ”lågsäsong) och allergitabletten behöver jag inte alls ta dagligen just nu. Själva eldprovet kommer komma när det blir pollensäsong dock. Å andra sidan så kommer allergimedicinen hjälpa bättre (om den behövs) eftersom jag inte är i behov av den dagligen. Jag har dessutom blivit piggare och det ger goda resultat för mig på alla plan. För mig så har den hjälpt mycket mer än jag vågade hoppas på.

 

Nu menar jag inte att det är en mirakelmedicin och det kommer säkert inte hjälpa alla. MEN om ni lider av pollenallergi så prova och så om det hjälper er. <3

 

Ta hand om er <3

Boktips

28 jan 2016

Jag har nyligen blivit rekommenderad en bok: Ett stöare blod - skriven av Ann Fernholm. I samband med min egen resa och livsstilsföränringden som jag själv gör, så har denna bok spelat en enorm stor roll. Den boken beskriver hur sockret påverkar oss, vad den kan orsaka och ger en bra förklaring på vad som sker i kroppen när vi äter socker. 

Jaja, en bok om socker - what´s new?! tänker du kanske. En del av den inställningen hade jag också innan jag började läsa. MEN, ett stort men, jag gav boken en ärlig chans. Jag kan helt ärligt säga, min inställning till socker och hur sockret har kommit in i vår vardag. Sockret finns överallt och i olika former - hur ska vi veta deta?! Det är otroligt svårt att kunna veta eftersom man läser i tidningar om olika dieter och varningsexmpel om diverse livsmedel. 

Jag rekommenderar varmt denna boken till er alla. Den ger en ordentligt tankeställare, hur vill vi egentligen må? Och hur ska vi kunna tänka för att nå till den punkten? 

Häng med på resan du också <3 

 

 

Kosten - spelar den någon roll?

10 jan 2016

Ja, kosten är en väldig byggsten. Vad vi äter påverkar hur vi mår. Visst låter det enkelt? Men hur kommer det sig då att det alltid inte är så enkelt. Många av oss äter kanske inte så som vi skulle äta för att vi ska må bra. I slutändan handlar det inte om utseende utan det handlar om hur vi faktiskt mår, hur våra kroppar fungerar. Ett råd är att om du känner att du inte mår riktigt bra av vad du äter så försök kolla efter alternativ, vad kan du äta istället? Om du känner att dig trött och energilös, fundera då om det finns utrymme för förändringar i kosten för att du ska få mer energi. Kosten är som sagt en viktig pusselbit för vårt välmående. En bra kost gör att du orkar mer, kan få ut mer av din träning och mår bättre.

I vård nordiska klimat så får vi inte så mycket sol som vi bör få för att vi ska få tillräckligt med D-vitamin, då kan ett tillskott av D-vitamin vara ett tips. Vitamin- och mineralbrist kan ha många symptom så att om du känner att någonting inte känns helt hundra med dig och din kropp, ta det på allvar och se vad som kan göras. För det finns alltid justeringar som kan göras i kosten för att du ska må optimalt.

Om man som jag är otroligt svag för glass, då finns det ett enkelt glassrecept:

4 frusna bananer

2 tsk jordnötssmör.

 

Mixa ihop dessa och servera. Enkelt och otroligt gott :-) 

 

Exmepel på små justeringar:

* Byt ut din fruktyoughurt till en naturell yoghurt med färska bär/färsk frukt.

* Byt ut vitt bröd till ett mer grovt bröd som mättar längre och har mer nyttigheter.

* Byt ut fikabröd mot frukt eller en smoothie.

* Slarva inte med din frukost!

 

Det handlar inte om att gå på olika diterer och så, utan det handlar om att hitta en balans. Om kroppen är i obalans, gör små justeringar i kosten så kommer du märka stora skillnader.

 u är alltid varmt välkommen att kontakta mig för ett samtal där du får tips och ideér på vad som kan hjälpa just dig. <3

 

Må gott!

← Äldre inlägg

 

<a href="http://www.blogglista.se/"><img src="http://www.blogglista.se/button.php?u=Kostmaruska" alt="blogglista.se" border="0"></a>