Ditt välbefinnande i fokus

Hälsa, kost & motion online för Dig

Back to basic

Överflöd eller back to basic? 

Något som jag har funderat mycket över är just det här med att vi har så otroligt mycket i överflöd. Vi får information om vad som är hälsosamt, nya dieten, senaste träningstrenden och hur du gå ner i vikt etc. Listan kan göras lång. Då undrar jag, vart har själva grunden, basen för vårt välbefinnande tagit vägen? Hur kan en kvällstidning avgöra vad som funkar för mig? Svaret är att en kvällstidning inte kan avgöra vad som är bäst för dig utifrån dina förutsättningar. Den enda som kan avgöra det är du själv. 

Någonstans i dagens samhälle så är informationsflödet enormt och det är svårt att veta vad som stämmer och inte. Om du är ute efter att göra en livsstilsförändring så rekommenderar jag back to basic, att alltså börja om från grunden. Och bygga på allt eftersom utifrån dina förutsättningar och vad du faktiskt behöver för att må bra. Det som gör att jag mår bra är kanske inte det som gör att du mår bra och vice versa. Det är därför enormt viktigt att i en förändringssituation att du ständigt utgår utifrån dig själv, dina förutsättningar och dina mål och framförallt ha realistiska förväntningar. Om du har för höga förväntningar så är risken stor att du tröttnar för att du inte får dom resultaten du önskar så fort. Tålamod – låt det ta tid! Ha i åtanke att det tar tid, reflektera istället över dessa små förändringar som sker ganska fort och känns dig stolt.

En stor diskussionsfråga har varit om socker, om hur skadligt det faktiskt är. En del hävdar att det inte är farligt, en del hävdar att det är ett nervgift. Saken är den att vi reagerar olika på socker, nu pratar jag om tillsatt socker – det vita strösockret. Precis som namnet antyder så är sockret tillsatt – alltså ingenting vi behöver för att överleva. Frukt och bär är naturligt söta och innehåller fruktsocker men också en mängd vitaminer som vi behöver få i oss. Speciellt banan är en frukt som har utpekats som en bov. Visst, den är väldigt söt men innehåller en rad mängd med vitaminer och mineraler som vi behöver få i oss. Var inte rädd för att äta – ät så naturligt som möjligt utan tillsatser. En kalori är inte bara en kalori – det spelar stor roll vart kalorin kommer ifrån och hur den påverkar vår kropp. Hade varit fantastiskt om det hade varit så enkelt men kroppen är mer komplex än så. Kroppen är otroligt komplex och det är viktigt att lyssna på vad kroppen talar om för dig så var uppmärksam. Om du vill få en kickstart, hjälp eller ägledning/rådgivning så hör av dig till mig <3

 

Det hela går alltså ut på att:

* Uteslut tillsatt socker – ät så naturliga råvaror som möjligt.

* Lyssna på din kropp – hitta träningsglädjen och utgå från dina förutsättningar.

* Ha kul och var inte så hård mot dig själv.

 

Må gott & ta hand om er <3

28 maj 2016